Geschiedenis

Memoir '44 is een strategisch spel van Days of Wonder dat in 2004 voor het eerst is uitgegeven ter gelegenheid van het 60-jarige jubileum van operatie Overlord (D-Day landingen in Normandië).   De maker van het spel Richard Borg wilde de inspanningen en opofferingen van de mannen en vrouwen in de tweede wereldoorlog herdenken. Daarnaast ook de herinnering levend houden en het historisch besef onder bordspelers te vergroten.

In het spel stuur je als generaal je verschillende troepen aan. Deze plastic infanteristen, tanks en artillerie staan op het bord verdeeld over drie secties. Door een kaart te spelen die overeenkomt met één van de drie secties kun je in die sectie troepen verplaatsen. Is er een tegenstander binnen het schootsveld? Dan kun je met unieke dobbelstenen gooien om te kijken of er raak is geschoten. Is de hele unit uitgeschakeld dan is er een medaille verdiend. De generaal die als eerste de benodigde hoeveelheid medailles heeft verzameld, wint het scenario. Behalve units uitschakelen kun je vaak ook medailles behalen door bepaalde gebieden te bezetten op de kaart.

Mocht je willen beginnen met Memoir '44 te spelen, dan kun je met een basisspel al uit de voeten.  Hierin zitten het Amerikaanse en het Duitse leger, een bord met verschillende tegels om het terrein te vormen, een set kaarten om orders te geven en een boekje die naast spelregels ook meerdere scenario's bevat. Met deze set kun je met twee spelers uren plezier beleven.

Ben je er inmiddels achter dat je het spel zo erg leuk vindt en wil je eens een keer iets anders dan Sword of Utah beach bestormen? Dan zijn er verschillende uitbreidingen.

Nieuwe legers

Je kunt bijvoorbeeld je Memoir uitbreiden met verschillende legers. Met het Mediterranean Theater, Pacific Theater en Eastern Front, voeg je de Britten, de Japanners en de Russen toe aan de collectie. Daarnaast zitten er in deze uitbreidingen naast de miniaturen, ook de terreintegels en scenario's om veldslagen in Noord-Afrika, de Stille Oceaan en het oostfront na te spelen. Deze kun je in combinatie gebruiken met het gewone basisbord, maar er is ook een winter/desert board beschikbaar om te tegels te kunnen matchen met het bord.

Breakthrough

Wil je wat meer diepgang? Dan is Breakthrough misschien wel een uitbreiding voor je. Deze scenario's zijn twee keer groter (dieper) dan een normaal scenario zodat er tactischer gespeeld moet worden. Hiervoor zijn naast een Breakthrough kaart ook een Winter Wars uitbreiding en een Terrain Pack nodig. Dit is omdat je hiervoor ook een speciale set kaarten nodig hebt en meer tegels terrein voor het grotere bord.

Overlord

Wil je Memoir '44 met meer mensen spelen? Dan is een Overlord scenario een uitkomst. In plaats van 1 tegen 1 speel je dan 4 tegen 4. Het bord is 2 keer zo breed en in plaats van 3 secties te spelen zijn er 3 generaals per zijde die elk 1 sectie spelen. Daarboven staat een stafgeneraal die de generaals kaarten geeft om te spelen.

Compleet maken

Ben je zo'n superfan dat je alles wilt hebben van Memoir '44? Dan kun je extra scenario's aanschaffen in de vorm van Battle Packs. Of wil je meer miniaturen? Dan biedt de Equipment Pack uitkomst. En wil je de lucht in? Met het New Flight Plan voeg je voor elk leger een gevechtsvliegtuig, een duikbommenwerper en een bommenwerper toe.

Wil je je skills testen tegen de top van Nederlandse Memoir '44 spelers?
Elk jaar organiseert de Memoir '44 Brigade de Dutch Open.
Klik hier voor de website.

Product added to wishlist